Geschiedenis

125 jaar St. Caecilia Ven-Zelderheide/Ottersum. 


In het jaar 1899, in de maand mei, richtte een groepje enthousiastelingen in de kleine woongemeenschap een "muziekske" op. Dit was het tweede muziekkorps in de regio en de eerste fanfare, onder leiding van Gradus Hermsen. 


Sint Caecilia groeit en Jan Hermsen, zoon van Gradus, neemt het dirigeerstokje over. Na de Eerste Wereldoorlog gaat het korps naast muziekmaken ook toneelspelen. 

Jarenlang trekt het gezelschap volle zalen, totdat het kennis maakt met het fenomeen "concours". In Eindhoven wordt in 1929 in de derde afdeling een tweede prijs behaald. Pas in 1936 laat de vereniging zich opnieuw beoordelen, waarbij ze de eerste prijs met lof in de eerste afdeling behalen. Enkele jaren later wordt zelfs de superieure afdeling bereikt!


De Tweede Wereldoorlog zorgt voor een periode van non-activiteit en de fanfare heft zich in naam op. In 1948 treedt Gert Hermsen in de voetsporen van zijn vader Jan, waardoor de derde generatie Hermsen op de bok staat. Hij zorgt ervoor dat in 1959 de omschakeling naar een harmonieorkest wordt gestart, welke in 1960 werkelijkheid wordt. In de zestiger jaren is st Caecilia een bruisende vereniging, met naast de harmonie ook een drumband en een majorettenkorps. 


Eind jaren 80 treedt Geert Jacobs aan, met wie de vereniging enkele succesvolle concoursdeelnames bereikt.